Tuesday, 8 July 2014

Sambal Bilis Simple style Kelantan

Bila sebut sambal mesti tergambar akan kepedasan sesuatu sambal itu, ia bukan sekadar pedas tapi mesti balance dengan rasa masam, manis, masin dan rasa asli dari ikan bilis tersendiri. Sebelum ni sentiasa je makan dekat Nilai sambal bilis dari pelbagai tempat, tapi amat menduka cita lepas makan kebanyakkan sambal tersebut boleh bertahan dalam perut tak lebih 1 jam pun. Mungkin sebab beberapa kesilapan yang dibuat dalam proses pembuatan tersebut.

Biasa nya kebanyakkan pembuat sambal akan membuat kesilapan seperti :
  • Cili kering tidak direndam air panas
  • Cili kering tidak dibuang biji nya
  • Ikan bilis yang kurang segar (fresh)
  • Penumisan cili tidak sehingga masak sepenuhnya (pecah minyak
  • Imbalance of seasoning ( perasa yang tidak seimbang)


Menikmati sambal yang enak dan sedap umpama makan nasi dengan budu tempoyak la, sedap nya tidak terkata. Tapi apa yang penting semakin lama sambal, semakin sedap. Itu yang penting lau bicara soal sambal. Dimana boleh dimakan dengan apa jua hidangan seperti roti, letak dalam lotong dan sebagainya. Suka nya diri ini nak berkongsi sambal ikan bilis style Kelantan;

Hidangan ni boleh dihidang ke 4-6 orang dalam suatu masa

1 cawan ikan bilis (50gram)
10-12 cili kering
4 biji bawang merah kecil ( bawang merah besar 2 biji)
6 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1 keping asam keping
1 cm halia
3-4 sudu gula kasar @ gula Melaka(nisan) lingkar  dalam ½ shaja.

Cara nak buat;
1.       Belah cili kering dan asing kan biji nya, kemudian rendam dalam air panas sehingga kembang.
2.       Kisarkan ½ bawang besar, bawang merah, halia, bawang putih, cili kering yang direndam dan ½ cawan ikan bilis. Semua bahan perlu dibasuh agar memastikan kesegaran sambal tersebut.
3.       Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis sehingga pecah minyak, masuk ½ cawan air untuk mengelak dari sambal cepat kering dan hilang rasa keaslian pedas dari cili kering tersebut.
4.       Bila tumisan sambal hampir kering masukkan gula kasar atau gula Melaka tersebut dan masukkan ½ bawang besar yang dipotong nipis. Juga masukkan asam keeping tersebut. Kacaukan dan biar sementara dengan api yang kecil. Perasakan dengan secukupnya. Saya tak pernah guna perasa tambahan seperti ajinomoto dalam masakan, kerana saya mahu rasa keaslian dari bahan yang kita gunakan, bukannya dari tambahan perasa.

Harap perkongsian saya dapat membantu dalam menghasilkan sambal yang sedap, memasak sendiri itu lebih puas hati dari makan kat luar. Percaya la, kita akan yakin lagi dengan masakan yang dihasilkan oleh tangan kita sendiri.


“It’s about the perfection on the plate” –Alim 7/8

Sharing is Charing (n_n)v


Sharing is Caring ( ^_^ )

No comments:

Post a Comment

This blog is Protected. Copyright 2013 © Design By Alim Entrepreneur